Himalaya glansfazant

(Himalayan monal)

Beschrijving

De Himalaya-glansfazant is een plomp gebouwde vogel met sterke poten, een korte staart en een grove, puntige snavel. Het mannetje kan ongeveer 2,5 kg zwaar en 70 cm lang worden, waarvan 23 cm staartlengte. Het vrouwtje is iets kleiner van stuk. Het mannetje heeft een kuif, het vrouwtje niet. Het mannetje is opvallend gekleurd met een iriserend lila of blauwe kleur op de rug en vleugels, die op de hals en kop in olijfgroen, geel, rood en turquoise overgaat. De onderzijde is zwart en de staart koperkleurig. Het vrouwtje is overwegend bruin met zwarte streepjes, met een witte hals. Beide geslachten hebben een blauwgekleurde ring om de ogen.


Voorkomen

De Himalaya-glansfazant is verspreid van Bhutan in het oosten tot Afghanistan en Pakistan in het westen.


Habitat

Zijn natuurlijke habitat zijn eiken-, dennen- en rododendron bossen. Ook in struikgewas en open grasland boven de boomgrens voelt de vogel zich thuis. Hij bevindt zich tussen de 2500 en 5000 m hoogte.


Voedsel

Het voedsel bestaat uit wortels, kleine knollen, zaden, noten en bessen en zelfs insecten en larven.


Voortplanting

De dieren leven in paartjes en vormen buiten de bronsttijd kleine groepen. In de winter zijn de groepen groter. In het baltsseizoen proberen de mannetjes met een luide lokroep de vrouwtjes aan te trekken. Bij het baltsritueel zet het mannetje zijn veren op om groter te lijken, om daarna met vooruitgestoken hals, afhangende vleugels en sidderende verentooi om het vrouwtje heen te paraderen. Verder proberen de mannetjes de vrouwtjes soms te paaien door voedsel of steentjes aan te bieden. Als het vrouwtje eieren gelegd heeft verlaat het mannetje haar, op zoek naar andere vrouwtjes. Het nest bestaat uit een in struikgewas verstopte kuil, bedekt met mos, bladeren en hooi. Het bevat vier tot zes roomkleurige eieren met roodbruine vlekken. De eieren komen na 27 dagen uit.